Печат от 100 НТО
59. храм-паметник Ал. Невски с крипта
60. Национален църковен историко-археологически музей към Светия синод
61. Национален дворец на културата
62. Национална художествена галерия
64. музей "Земята и хората"
65. Природонаучен музей при БАН
66. Стадион Васил Левски
68. Археологически музей
71. храм св. София

Днес беше един хубав ден: за първи път от повече от месец имаше работа извън офиса, което до известна степен разчупи рутината; направихме няколко ползотворни работни срещи (което също от много време не се беше случвало); времето беше слънчево, но не беше много голяма жегата; не на последно място – днес преведоха заплатите и има бонуси. Изобщо хубав ден.

От сутринта тръгнахме по срещите… стъпих в офиса чак в 17 часа… погледнах пощата, проверих кой е звънял и работния ден свърши. А аз обикновено след работа се прибирам вкъщи, а там ме чака още работа. Но днес, най-хубавото тепърва предстоеше. На рожденния ми ден*, с колеги от офиса, се заприказвахме за 100 НТО и аз зачекнах темата, че понеже живея в София, вероятно обектите в София ще ги посетя последни. После стана дума за това, кои са обектите в София… ала бала и от дума на дума стигнахме до криптата под храма Александър Невски. Никога не съм ходил, бил съм в няколко катакомби под различни катедрали, предимно в западна и централна Европа (вкл. под катедралата св. Стефан във Виена) и си представях че таз крипта ще да е нещо от сорта – мрачни коридори, влажни стени, костници… нищо интересно. Да, ама крипта било съвсем друго. Една от колегите спомена, че някога е работела там и имала познати, щели да ни покажат интересни неща, щяла да разкаже туй, онуй…

Уговорихме се, да отидем днес, след работа. Обаче в понеделник тази седмица като се заприказвахме, аз установих, че сме говорили за различни неща. Тя ми е говорила за ротондата св. Георги, която е в двора на х-л. Шератон и президентството, а аз съм имал предвид криптата под храма Александър Невски. Както и да е – уговорката си остава.

За да няма лабаво, решихме, че ще отидем първо в криптата, а след това и в ротондата. Първо се оказа, че криптата е помещение под пода на храм, в което се съхранявт ценни предмети. Всъщност точно това представлява и криптата в центъра на София. В нея се съхраняват солидно количество икони. Първо, че площта се оказа доста голяма, съответно броят на иконите. Второ, че вътре имаше наистина интересни икони. Най-хубавото е, че всичко е събрано на едно място и може да се види наведнъж. Има икони предимно от периода между ХVІ и ХІХ век, но някъде прочетох, че най-старите са датирани от ІХ век. Престояхме вътре цял час, излязохме последни и дори задържахме уредниците с 10 – 15 минути след работното време, макар че бяха доста търпеливи и не ни направиха забележка, че бързат да затварят. Понеже ни придружаваше Зорница (въпросното момиче от офиса, което обеща да ни разведе в ротондата), която се оказа доста запозната със “светите дела”, включая и иконите, библейските сюжети, христианството и т.н, та ни разказа доста интересни факти около иконите, канона за иконописането, начините за подреждането на иконите в църквите, отделните светци, пророци и други. Сложихме си и печати.

След това продължихме към ротондата св. Георги. За нея съвсем нищо не знаех. Знам, че има някаква стара тухлена постройка зад президентството, но нямах представа какво е – храм ли е, баня ли е, работи ли, още по-малко каква му е историята. Оказва се, че ротондата е най-старата запазена постройка на Балканския полуостров позната на археолозите. Датирана е от ІІ – VІ век и е тясно свързана с Римската империя. Значително по-късно цар св. Константин Велики я е преобразувал в христианска църква. За известен период от време е функционирала и като джамия, а се предполага, че по римско време е била минерална баня, но не е доказано. Ротондата е открита преди около 50 години, когато започва строителството на х-л Шератон (тогава х-л Балкан). Тогава на мястото е имало малък хълм, но когато започват да строят се натъкват на архитектурен ансамбъл. Започват разкопки, за които е отделена само половин година. ЗА това време археолозите спасяват каквото могат, след което строителството продължава (колко познато, а?). Предполага се, че по-голямата част от нещата, които е могло да се открият са били унищожени при строителството на сградите на хотела, президентството, Министерски съвет, ЦУМ и бившия партиен дом, сега парламент. Нарича се ротонда, заради кръглата форма на основното (единственото останало) помещение. Отвътре се оказа изключително красиво, макарче много малка част от стенописите са запазени. Най-интересното е, че ни позволиха да погледнем и в тунелите под ротондата (попринцип не е позволено), където се предполага, че някога са се намирали карстовите минерални извори.

И така приключи днешният чудесен ден. Между другото на посещението се събрахме бая солидна група – освен мен и Зорница, от офиса дойде и Ралица, също съпругата и сина на шефа ми, Стилян с Наталия и майка ми.

А междувременно през последните две седмици, като се отвори свободно време посетихме и някои други обекти от списъка в София. Част от тях сме ги посещавали и преди и само сложихме печати (НДК, природонаучния музей, Земата и хората), в други влязох за първи път (археологическия музей). В крайна сметка резултатът е 9 печата от софийски обекти и добре прекарано време след работа.

* Между другото, имах рожден ден на 10 август.