Както бях споменал и по-рано, основна характеристика на всяка храна е да бъде вкусна. Намирането на вкусна храна по обедно време около офиса не е лесна задача. От август миналата година на пазара до офиса ми откриха едно павилионче, на което продават спагети. Пастичерия – “Харлем”. Дълго време го подминавах, защото не можех да се преборя с психологическия фактор, че спагети не се ядат за обяд, на улицата и накрак. Да обаче. Преди около месец се случи да има гигантски опашки на всички заведения за бързо хранене и реших, че това е подходящия момент да опитам спагетите.

Заведението се оказа изключително интересно. Хапнах едни спагети болонезе – с доматен сос и кайма и бях очарован колко вкусни са. Технологията на приготвяне също е интересна. Спагетите се запържват за около 5 мин. В тиган заедно с лук и готов сос. Преди приготвях соса разделно от спагетите и ги смесвах преди сервиране. По някое време се светнах, че могат да се объркат и да се запекат в тава – определено стават по-вкусни. Но идеята със запържването в тиган беше нова за мен.

И тук вероятно започвате да подозирате, защо по дяволите темата е за зеленчуци на BBQ, а говоря за тия спагети? Похапвайки спагетки два три пъти седмично в това заведение се запознах с готвачката. И от дума на дума разбрах, че освен спагети правят и разни други интересни и вкусни неща. Например катми. Катми правят най-различни – солени, сладки, с месо, без месо… но един ден си поръчах вегетарианска катма. Съдържаше печени зеленчуци и кашкавал. Тук е мястото да спомена, че и технологията за правене на катми е хитра – докато тестото се пече върху плочата, зеленчуците вече са поръсени отгоре заедно с кашкавала и се затоплят/разтапят отгоре.

Зеленчуци на BBQПонеже много ми хареса, реших, че трябва да се пробвам и в неделя вкъщи спретнахме едни палачинки и напекох зеленчуци. На решетъчен тиган за BBQ с малко зехтин опекох пресни зелени чушки, червена капия, тиквички, гъби и кромид лук. На снимката се вижда резултата. Ако някой е фен на мръвките – вероятно със запечен бекон или шунков колбас би си паснало. Също може да се сложи майонеза.

Изобщо, аз съм голям фен са солените палачинки. Една от любимите ми комбинации е нарязани на ситни кубчета шунков колбас, сварено яйце, варени моркови, кисела краставичка, мариновани печурки, настърган кашкавал. Всичко се разбърква добре, поръсва се върху палачинката, залива се с малко майонеза (по-добре някакъв вид подправена или млечна майонеза) и се навиват.

Изобщо палачинките са пълни с възможности. Експериментирайте.