enclosure
http://9ini.babailiica.com/wp-content/uploads/2007/07/browsers_tables_rendering.mpg 24405874 video/mpeg

Наскоро пуснах една две теми във форумите на data.bg Направи ми лошо впечатление, че докато ги браузвах и докато поствах форумите се зареждаха изключително бавно. Първия път го отдадох на бавна връзка. Втория път го отдадох на съвпадение. На третия път вече бях убеден, че причината е в сървърите на data.bg

Да, ама не. Публична тайна е, че ползвам Internet Explorer. Имам инсталиран и Mozilla Firefox, но го ползвам по-рядко (не само за тестове както предполагат повечето, но все пак по-рядко). Та така се случи, че имах отворен прозорец на Firefox и реших да заредя форумите на data.bg там, вместо да отварям нов прозорец на Explorer. И тогава се случи чудото – форумите се заредиха буквално за секунди. Първото нещо, което си помислих беше, че са оправили сървърите. Но ми прехвръкна една еретична идея през главата и реших да я проверя.

Резултатът от проверката беше достатъчно красноричев – проблемът не е нито във връзката, нито в сървърите на data.bg – проблемът е в некомпетентността на програмистите, които са правили data.bg (тук дано някой не се засегне, но това, което са сътворили е явно неработещо). Проста проверка показва, че страницата с форумите се състои от някакви си 7 вложени една в друга таблици. Както добре знаем от близкото минало – браузърите имат известни затруднения при рендирането на таблиците. За разлика от останалите елементи, които могат да бъдат изобразени на екрана преди да бъде прочетен затварящият таг, таблиците не могат, защото броят на колоните може да се промени във всеки един ред от кода. Тази кофти природа на HTML таблиците е основната причина рендеринга на таблици да е бавен. Като добавка идва неграмотността на някои “програмисти”, които за да му е “лесно” на браузъра маат по 7 таблици една в друга.

Резултатът:
При тестове извършени с машина с процесор Pentium 3.6 Ghz, 2 Gb RAM, Windows XP SP2
Internet Exporer 6.0 – около 40 секунди за рендиране на таблиците във форумите на data.bg
Mozilla Firefox 2.0.0.5 – под 1 секунда за същото

Повече нямам какво да кажа, но имам какво да покажа: това е едно кратко демо филмче за рендирането от различните браузъри!

За който не може да наточи видеото – качено е на video.google.com макарче така е компресирано, че много не личи.