Имам вредни навици. Един от тях е да ям сладко преди лягане. Тъкмо отворих голям шоколад Милка с бисквити.

Отдавна се радвам на опаковката на този шоколад, за разлика от традиционните опаковки на шоколадите, не е завит в алуминиево фолио, а след това в хартия, а е във вакуумирана целофанова опаковка, която “се отваря само с две ръце”. На опаковката има картинка къде точно да дръпнеш, за да се отвори шоколада, без да се къса иначе здравия целофан. Картинката е сложена с такава гордост, сякаш са спечелили медал от Пловдивския технически панаир три поредни години с тази опаковка. Дори има снимка на предната страна на опаковката. Та отчупих си един ред (4 точки) и малко преди да ги изям, забелязах че на всяка точка има малка релефна крава Милка.

Спомних си, че повечето шоколади, които съм ял наистина имат нещо изрисувано върху точките – дали ще е надпис с името на шоколада или поизводителя, дали ще е някакво лого или символ като алпийската крава (защо не слагат и мармоти?) Явно производителите на шоколад държат на тези картинки изключително много, макарче те нямат връзка с вкусовите качества. Самият факт, че за да има такива картинки, трябва да се произведат матрици със съответните релефи, което гарантирано оскъпява производството. Освен това ако шоколадът не е качествен има опасност релефът да не се отпечата добре и вместо положителен ефект, да се постигне обратното – очевиден дефект.

После обаче се опитах да си спомня какво е имало изрисувано на точките на шоколадите в последно време. И не можах. Установих, че всички шоколади, които съм изял са били с точките надолу – виждал съм не лицевата страна, а гърба. Но защо?

Явно причината за този проблем е в това, че когато отваряш един шоколад, не го държиш с отворената страна надолу, а с отворената страна нагоре! Обаче шоколадите се запечатват откъм гърба, а не от към лицевата страна. Следователно винаги когато отвориш един шоколад, той е с лицевата си страна надолу и не виждаш какво има нарисувано върху точките.

Та разсъждавах си аз… До какво може да доведе яденето на сладко преди лягане. Та мислех си, нали шоколадът има лицева страна на опаковката, а отделно самият шоколад си има лицева страна сам по себе си. Никъде не е написано, че двете лицеви страни трябва да гледат в една и съща посока?! И ми хрумна, че ако при опаковането шоколадите се поставят наобратно, т.е. с лицевата страна на шоколада към гърба на опаковката, това ще има минимум две предимства:

  1. Когато човек отвори шоколада, красивите картинки от точките, в които производителите влагаттолкова старание, ще се виждат – просто няма начин да не ги забележиш.
  2. Ако първото рпедимство ви се струва прекалено безсмислено, замислете се върху това: често изображението на лицевата страна на опаковката се намачква заради релефа зад него, очертават се формите на точките върху меката хартия. Но ако шоколадът вътре е разположен наобратно – това ще се избегне!

Тази идея може да ви се струва странна и дори безсмислена. Е да – не съм измислил алтернативно гориво, което да спаси Земята от глобалното затопляне и енергийната криза, но пък така се раждат великите открития.

Лека нощ…