Вие правите ли разлика? Защото шоколадов и какаов са много различни вкусове. Странно, защото досега не съм попадал на заведение, в което да правят разлика – от квартални кръчми до пет звездни ресторанти – никой не прави разлика между шоколадов и какаов.

Става дума за сладолед, но идеята ми е принципна. Навсякъде пробутват шоколадов сладолед, който всъщност е какаов. Досега съм виждал всичко навсичко два пъти шоколадов сладолед и той на вкус няма нищо общо с какаовия. Явно хората смятат, че щом шоколадът се прави от какао (в повечето случаи) значи шоколадов и какаов е едно и също.

По същия начин ме дразни, когато в заведенията пробутват като едно и също:

  1. Coca Cola и Pepsi, което са си различни напитки – както и шварц кафето и турското кафе се правят от кафе, ама са различни кафета;
  2. Сандвич, тост и бургер – това са все различни типове „закуски”. Въпреки това всяка от тях може да бъде купена под всяко от трите имена.

Имам още много подобни примери, но сега са ми извън главата. Обаче ме дразни, защото тези дребни на пръв поглед неща са ме научили винаги в заведение да казвам:

-Колата Coca Cola ли е или Pepsi?
-Една мелба, но без шоколадов сладолед! (въпреки че обичам шоколадов сладолед, а не обичам какаов)

И винаги искам първо да видя как изглежда един тост/сандвич/бургер преди да го взема, защото винаги се опасявам, че няма да е това, което ми КАЗВАТ че е… Не трябва ли да се обръща внимание на разликите? Или аз съм прекалено претенциозен?

А целия постинг е провокиран от това, че в събота си купих сладолед, от тия във фунийка, дето ги продават от машини по улиците, и забравих да кажа без какаов… изядох го, но не с желание. А на машината пишеше СМЕТАНА И ШОКОЛАД!