Този пост е провокиран от един коментар на Петьо и мои дълги наблюдения над мои познати. Все повече хора, особено по-младите, казват че не гледат телевизия. Дори много от тях нямат телевизори. Под гледане на телевизия дори може да се визира не само гледането на ефирна и кабелна телевизия, но и гледането на филм върху телевизора (от VHS или DVD). Дори вчера случайно дочух една жена в Kaufland да казва на детето си (видима възраст 3 годинки), да не се заглежда по дисковете с детски филмчета “Ще ти дръпна нещо от нета” бяха думите й дословно.

Аз обаче съм консервативен и си гледкам телевизия. Без да прекалявам, не съм вманиачен да седя пред телевизора с часове, като си купя единствения вестник за седмицата – този с програмата, изваждам я, понеже ненавиждам разпиляващи се хартии, защипвам го с телбод, разрязвам прегънатия ръб и си набелязвам какво ще гледам през седмицата. Вечер като се прибера вкъщи си пускам нещо да ми говори, може да не го слушам/гледам, но да ми говори. Новини, туй онуй. Освен това винаги гледам новините, понеже не купувам вестници, а Интернет не ми е любимото място за новини. Винаги гледам централната емисия на НТВ или БТВ (от 19 часа), след това гледам централната емисия на БНТ (от 20 часа) и след това гледам една късна емисия на БТВ или НТВ, но различна от централната, която съм гледал същия ден. Обикновено дебна да хвана края на Щоуто на Слави, за да видя “нощта на актьорите”, но шоуто го гледам веднъж на два месеца, трябва да е пълна скука и да няма какво друго да се прави. Докато вечерям почти винаги е пуснат телевизора.

Това с новините ми остана от малък. Имам няколко навика, които са ми останали от много малък. Единият е, да мразя да закъснявам, защото дядо ми е военен и е страшен педант. От малък ме е възпитавал, като имам някаква среща да отида поне 10 минути по-рано, за да е сигурно, че няма да закъснея и да предвиждам всички възможни обстоятелства, които могат да ме забавят. Затова мразя да пътувам с голяма група хора, защото ставам зависим във времето. Второто нещо, за което се сещам в момента е, да се ослушвам за новините. Имах една учителка в началното училище – класния ръководител, която ни караше да гледаме новините вечер и на следващия ден ни “изпитваше” какво е имало в новините. Горе долу по това време вървеше войната в Кувейт и за 7 – 8 годишни деца новините не бяха най-интересното нещо. Но от друга страна – да се интересуваш от случващото се е важен фактор за изграждането на гражданско общество и някакво гражданско самосъзнание. Дори и да те лъжат в новините (или други публикации), въпросът си остава принципен.

Мразя да гледам филм на момента, в който излезе. За всичко си има време… Аз попринцип имам вътрешна неприязън към нещата с масов характер. Ако всички викат “Напред“, значи трябва да се върви назад. Затова рядко ходя на кино. Последно гледах Карибски пирати 3 в Арената в Младост, и това беше първото ми кино от 99 година (около 7 години пауза). Преди това съм ходил в кино Левски, като се знае от колко години не съществува… Да, изясни се въпросът. Така или иначе хубавите филми рано или късно ги завъртат по телевизията.

Сериалите са една друга интересна тема. Всички около мен си теглат сериалите, които харесват, на торенти, сядат един уикенд пред компютъра и насилствено изглеждат всички епизоди един след друг. Според мен това е ужасно! Какъв е смисълът от сериал, ако ще го гледам наведнъж? Губи се тръпката… не се чудиш какво ще стане в следващия епизод, защото го гледаш веднага. Освен това се губи тръпката да имаш ангажимент вечерта и да изпуснеш серия… после проверяваш кога е повторението… или си записваш коя серия си пропуснал и чакаш кога ще завъртят сериала по друга телевизия, за да го изгледаш. Това е като тръпката от играта на фунийки. Аз много малко съм си играл с алуминиеви тръби от антена, вързана на летва с изолирбанд, но много мои връстници разправят и си спомнят за тая игра с такова умиление, че ми се къса сърцето. Та тръпката от сериалите за мен е същото… и ако ги изгледам накуп за една вечер ще ми е страшно скучно.

Мисля, че показателен е и фактът, какво има човек настроено на телевизора си на каналите с едноцифрени номера. Очевидно това са каналите, които най-често гледа. При мен от 1 до 3 са БНТ, БТВ и НТВ. След това на 4 и 5 слагам някой канал, който гледам активно в момента, но го сменям през интервал от време, на 6, 7 и 8 са ми настроени руски канали – ОРТ Инт, Москва 8 и каквото пускат по кабелната. На 9 от години винаги ми е настроен Discovery Channel.