Казват, че по-добре да си мълчиш и да те мислят за тъп, отколкото да си отвориш устата и да разсееш всякакви съмнения. Зачетох се верижно в разни текстове из Интертет и попадам на статия за скритите сатанински кадри в предаването Сблъсък на сайта pravoslavieto.com. И от там цитирам психоложката Мадлен Алгафари, която пък на сайта е цитирана от вестник Монитор:

В конкретния случай правят впечатление цветовете, предимно в червената гама ­ от ултравиолетово до инфрачервено. Тази гама активизира, възбужда, мобилизира, провокира агресия, за разлика от други гами, които успокояват или подтискат.

За справка и за който не е учил в час по физика в училище, ултравиолетовото е в единия край на видимия спектър, докато инфрачервения е в другия. Т.е. между ултравиолетовото и инфрачервеното се намират абсолютно всички цветове, които човешкото око може да възприеме.

Как да вярваме на “компетентното” мнение на човек, който не знае за какво всъщност говори? И дали психоложката има изобщо някаква представа как въздействат цветовете, след като не може да различи студен от топъл цвят? Явно като психолог, не е любител на точните науки и не е внимавала много в час по физика. И ако не се сеша, че на ултравиолетовата светлина й казват още черна светлина или студена светлина, а с инфрачервени лампи се правят нагревки, можеше поне цветовете на дъгата, да запомни как са подредени: червено, оранжево, жълто, зелено, светло синьо, тъмно синьо, лилаво.

Не занм за вас, но цветовете аз ги знам, без да ги търся в Интернет или в книга?