Няма да ви изненадам, ако ви кажа, че получавам тонове спам. Само в домейна babailiica.com пристигат по 250 SPAM писма на ден. Тъй като използвам прихващащ e-mail адрес (такъв, в който пристигат всички писма изпратени до несъществуващи адреси от домейна) някои от SPAM писмата пристигат по няколко пъти. Примерно изпращат ги до office, admin, webmaster, babailiica, account и други логични имена в домейна. Пуснах си SPAM Assassin на сървъра, но нямаше особено положителен ефект – спамът намаля с около 50% което хем е хубаво, хем е недостатъчно.

Отскоро обаче се абонирах за Google Hosted услугата. Доста приятно – получаваш 25 пощенски кутии в твоя домейн върху сървър на Google с размер 2 GB всяка и ползваш всички благини предлагани от Gmail: SPAM филтъра на google, възможност за ефективно търсене, login по SSL, Gtalk/Jabber в същия домейн с аутентикация през сървър на Google.

В конкретния случай обаче най-важни за мен са две неща: 25 * 2 GB = 50 GB пощенско място, което не мога да го получа от никой платен hosting провайдър за прилична сума пари, а за безплатен провайдър и дума да не става. На второ място получавам SPAM филтъра на google, който има учудващо висока ефктивност. За 2 седмици откакто ползвам hosted услугата съм получил 2 SPAM-а за виагра в едната кутия и 2 SPAM-а на китайски (може и японски да е – не ги различавам много) в другата.

По страшното обаче е, че имах и два случая на писма, които не са SPAM, но са разпознати като такъв. Единият от случаите беше изключително неприятен, защото писмото беше от мой студент и съдържаше курсовата му работа. Студентът за негов голям късмет дойде на изпита и в рамките на 10 минути изяснихме къде е проблемът, но ако не бях надникнал в SPAM раздела на пощата (а ако студентът не беше дошъл и не беше ме подсетил, че ми е пращал курсова работа, нямаше и да се сетя да погледна) така и щях да го запиша в изпитния протокол като “неявил се”. Второто съобщение беше от един форум – пишеше, че имам нов отговор – ясно е защо е отишло в SPAM-а, но не беше кой знае каква трагедия.

Въпреки тези неприятности оставам изключително доволен от SPAM филтъра на google. Преди него тези 250 съобщения трябваше да ги сея ръчно и да вадя от тях истинските писма. Шансът да затрия нещо важно когато го правя ръчно не беше по-малък от сега.