Към тази тема ме насочи bobkata_b – виден член на българските форум общества. Та подписа на bobkata_b във форума в момента е: Codito ergo sum, което той го превежда като Програмирам, следователно съществувам. Зададох си въпрос подобен на онова старо мое любимо питане, с което съм тормозил много хора: как е трамвай на латински?

Когато мен ме попитаха за първи път, предположих, че трамвай на латински е tranvía или нещо от този сорт, защото така е трамвай на испански, а той е език доста близък до латинския. Голяма грешка. Отговорът е по-прост отколкото очаквате – на латински няма дума трамвай, защото латинският е “мъртъв” език – не се развива от няколко стотин години и съществува само някаква забравена писмена форма. А когато трамваите са били измислени, латинският вече е бил умрял. Затова няма как да има дума обозначаваща трамваите на латински.

И в този ред на имсли аз разбира се си зададох нов въпрос. От къде се е взела дума за програмиране в латинския език, след като програмирането се е появило по-късно дори от трамваите (това може да се оспори, не отричам). За всеки случай проверих, не саомо, че codito не означава програмирам, такава дума просто не съществува в латинския.

Обичам такива загадки. Миналата седмица гледах Inside man, който неизвестно защо го превеждат Човек отвътре. Всъщност, ако изгледате филмчето, което никак не е лошо, ще разберете защо се казва inside man, защо не е правилно преведено и каква е разликата в словореда на английски – inside man и man inside. Та в този филм “лошият” задава въпрос на ченгето, като ако не отговори правилно, няма да има допълнителна отсрочка за осигуряване на исканията. Загадката е следната: кое тежи повече – влаковете, които минават за една година през Central Station или дърветата, от които се правят доларите? Няма да казвам отговора, защото който не е гледал филма ще си развали кефа. Който е любопитен – да гледа филма. Също добра загадка има и в една от частите на Смъртоносно оръжие, където двете ченгета трябваше като имат туби от 3 и 5 литра (може и галона да бяха) да налеят в голямата туба четири литра.

Там решението беше хитро, като се използва остатъка в малката туба, след като се напълни два пъти голямата. Ще го опиша, защото филмът е по-старичък, на дали ще разваля кефа на някого. Пълни се малката туба до горе и се прелива в голямата. Сега в голямата има три литра вода и два литра свободно пространство. Отново се пълни малката догоре, след това два литра от нея се преливат в голямата, а в малката остава само един литър. Голямата се изпразва, единия литър от малката се прелива в голямата. Пълни се малката догоре и се прелива в голямата, където вече има един литър. Стават общо четири литра. Само като знаеш, че ще избухне бомба ако не решиш задачата за 1-2 минути – на дали можеш да мислиш спокойно и хладнокръвно.