Не знам как точно се нарича това явление – не е баш оптична илюзия, вороятно Боби като един виден типограф и словослагател е по-запознат. Става дума за това, че понякога една изписана дума може да прилича толкова силно на друга, че хората, когато четат, да не забелязват какво точно пише. Това може да бъде не само от изписването, но и контекстно зависимо или идео-синкретично.

Пример за това е рекламата в последния ми пост – от една страна знаем, че Загорка са спонсор на националния отбор по футбол. От друга страна тоя зелен фон – аз лично първо се сетих за Загорка. После стана ясно, че бирата била Каменица, но това го видях по-късно. Този ефект често се търси умишлено от продуцентите на реклами. Но може да бъде и нож с две остриета.

Сладолед Маго

Втори подобен пример – купувам си сладолед. През цялото време съм сигурен, че на кутията пише Манго, макарче знам, че сладоледът не е с плод манго, а с вишни и с карамел (два отделни сладоледа). Като потвърждение на теорията ми идват и касовите бележки – сладоледите са записани в касовите апарати на търговската верига именно като Манго.

Да, ама не – на кутиите пише Маго (без Н). Обаче шрифта, изписването, както и цялостната асоциация: сладолед -> плод <- манго водят до илюцията, че Маго = Манго.