Не знам как се нарича салатата всъщност, но я кръстих “Спомени”, защото е пресъздадена по спомени, а не е извадена от някой рецептурник. Ако ви кажа какво съдържа, може би ще прозвучи странно и съмнително като комбинация от продукти, но в действителност е доста приятно на вкус.

И така салатата се състои от корен на целина, ананас, орехи и майонеза. Горе долу пропорцията е на една глава целина (корен, не стръковете с листата отгоре) се слага една консерва ананас на кубчета (може и пресен, но аз много мразя да го чистя), орехи на вкус и една кофичка трапезна майонеза.

Как се приготвя: първо главата целина се сварява във вода с малко сол (чаена лъжичка) и малко оцет (две три супени лъжици). След това се обелва (желателно е да се бели след варенето, по-лесно е) и се нарязва на кубчета като картоф за руска салата. Ананасът, ако е от консерва се изкисва от сиропа, ако е на шайби се нарязва, а ако е на кубчета направо се изсипва. Орехите не се мелят, а се натрошават на едро. Това може лесно да се направи, като ореховите ядки се изсипят на домакинска дъска за рязане и се накълцат на едро с голям прав нож или прав сатър за зеленчуци. Всичко се разбърква добре в голяма купа заедно с майонезата. Яде се добре охладено. Целината има вкус подобен на картоф, но не съвсем. Всъщност картофите са вкусни и топли и студени, докато свареният корен на целина е по-вкусен когато е студен.

Не гарантирам, че всички ще го харесат, но определено на мен ми звучеше плашещо, а се оказа доста приятно. Освен това е от онези салати, които и да искаш, не можеш да ги купиш готови от магазина. Може пък някой производител на салати да прочете този пост и да пусне салатата в масово производство – не се знае, знае ли се?